Agger har fået en “Kulturambassadør”

Agger hat fået en ”Kultur Ambassadør”

Kulturminister Bertel Haarder blev meget begejstret for Agger og ”Høfde 90” International Skulpturfestival, da han besøgte byen i forbindelse med ferniseringen af festivalen. Han benytter enhver lejlighed til at fortælle om oplevelsen af, at en så lille by, på det yderste hjørne af Danmark, kan skabe så meget kultur.

Bertel Haarder har i både TV og aviser/magasiner og ved de forskellige arrangementer han har deltaget i siden, fortalt om den oplevelse han fik i Agger. Senest i en artikel i Politiken Søndag.

Kulturministeren er en personlighed, som blandt andet gennem højskolebevægelsen, har fået kultur ind med modermælken. At en sådan personlighed blev begejstret for vores arrangement, bør gøre alle Aggerboere stolte.

Der er fire værker, der er doneret af fire forskellige kunstnere, efter ”høfde 90” International Skulpturfestival, som er blivende værker på høfde 90 og 89 i Agger, hvilket uden tvivl vil udvikle sig til at blive turistattraktioner.  Grønlandskunstneren Jens Erik Kjeldsens værk er lavet i en helt perfekt sten på høfde 89. Værket forsøger at holde vandet væk, og endda skubbe det tilbage, når det banker på kysten. Yderst på høfde 90 står ”Bådflygtning” og spejder ud over havet. ”Måske kommer min familie og venner også over?”. Figuren er fremstillet i kobber og rustfrit stål af den odensianske  kunstner Jens Galschøtt. Et smukt relief i en næsten fladt liggende sten, er udarbejdet af  Mujakic Bahnja  fra Bosnien, og svenske Kent Wahlbeck har udført maskemaling på høfdesten i høfde 90. Kunstneren har lovet at komme hvert andet år, for at vedligeholde værket.

På baggrund af kunstnernes begejstring, Kulturministerens og borgmesterens interesse samt  det overvældende besøgstal, som anslås til at være mellem 30 – 40.000  i de to uger festivalen stod på, er initiativtager/arrangør Kaj Thomsen og den kunstneriske konsulent Kirsten Barlit, Skulpturhaven i Svankjær enige om, at projektet gentages i 2017. Adskillige kunstnere har ligeledes udtrykt ønske om, at kunne deltage næste gang.